středa 19. října 2011

Tajný kruh, Zasvěcení - L.J. Smith (recenze)

Autor: L.J. Smith
Žánr: fantasy
Série: The Secret Circle Trilogy
Díl: první
Originální název: The Secret Circle: The Initiation
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2011

Anotace:
Cassie je donucena se přestěhovat ze slunné Kalifornie do ponuré Nové Anglie, ale stále touží po svém starém životě. A to přesto, že cítí zvláštní spřízněnost s hrozivou skupinkou teenagerů, kteří terorizují její školu. Po zasvěcení do klanu čarodějek, které už po staletí ovládají New Salem, se stává součástí Tajného kruhu, opojného a smrtelně nebezpečného zároveň. Ale pak se zamiluje do záhadného Adama a musí si vybrat, zda odolá pokušení, nebo se odváží použít temné síly k tomu, aby získala, co chce - i když ji to může zničit.


• • •
Příběh
Mladá studentka Cassie žijící pouze s matkou se musí přestěhovat ze svého domova v Kalifornii do městečka nazývaném New Salem, kde žije její babička. Na tamější škole se snaží zapadnout mezi své vrstevníky a najít si nové kamarády. Jenže ukazuje se, že nic není takové, jaké by se na první pohled zdálo. Cassie ve škole poznává elitní skupinu studentů, kteří si říkají Kruh. Ukáže se, že je to spolek čarodějů a čarodějek a Cassie je jednou z nich, tedy čarodějka. Nemůže tomu uvěřit, ale postupně s pomocí ostatních členů Kruhu objevuje svoje nadpřirozené schopnosti. 


Postavy
Cassie - hlavní hrdinka knihy sice není moc zajímavá postava s úžasnými schopnosti (s výjimkou toho, že je čarodějka), je to vlastně taková tichá myška - plachá, poměrně stydlivá a ve společnosti nových spolužáků zamlklá. Snaží se na sebe příliš neupoutávat pozornost a při troše štěstí si najít na nové škole nějaké kamarády. Zato Faye je jejím pravým opakem. Je to jedna ze členek Kruhu a na první pohled mrcha každým coulem. Myslí si o sobě, že je královna školy a nad všechny se povyšuje, Cassii nevyjímaje.
V žádné knížce podobné této nemůže chybět chlapecká postava, v tomto případě se jedná o záhadného kluka z pláže, na kterého Cassie nemůže přestat myslet. Později zjistí, že se jmenuje Adam a je též jedním z členů Kruhu. Ostatním vedlejším postavám bohužel je vyhrazeno podstatně méně prostoru, jednou z nich je například další členka Kruhu Diana, jež je v knize popsána jako krásná, laskavá dívka se zelenýma očima a lesklými delšími vlasy. Je to jedna z prvních Cassiiných přátel na nové škole.



Hodnocení
Tajný kruh byla moje první knížka od L.J. Smith a přečetla jsem si ji víceméně jen ze zvědavosti. Mnozí tvrdí, že je o něco lepší, než autorčina předchozí série - Upíří deníky. Já to sice porovnat nemohu, ale musím říct, že z knihy mám poměrně rozpačitý dojem. Zkrátka mě to nenadchlo natolik, abych to doporučila dál. Teď však rozhodně nechci nikoho od čtení odrazovat, neboť každý si musí udělat svůj názor. Tato knížka se čte opravdu lehce a nemá nijak zvlášť složitý děj, postavy oplývají různými charaktery, ale je docela škoda, že hlavní hrdinka není o něco zajímavější. 

Druhý díl bych si ale rozhodně chtěla přečíst, protože mě zajímá, jak se bude příběh vyvíjet dál...


A ještě zajímavost: Existuje i stejnojmenný seriál natočený na motiv knihy, který má na starosti tentýž tvůrce úspěšného amerického seriálu The Vampire Diaries - myslím, že netřeba představovat! Já jsem viděla zatím všechny doposud přístupné epizody, které jsou dějově malinko poupraveny oproti knížce, ale vypadá to docela zajímavě, jsem zvědavá, co se z toho vyklube...

Knize dávám zasloužené 3 hvězdičky.



Žádné komentáře:

Okomentovat