středa 7. března 2012

Eon: Znovuzrození dračího oka - A. Goodman (recenze)

Autor: Alison Goodman
Žánr: fantasy
Série: Eon
Díl: první
Originální název: Eon: Dragoneye Reborn
Nakladatelství:  Jota 

Rok vydání: 2009
Anotace:

Dvanáctiletý Eon prochází už několik let intenzivním výcvikem. Jeho studia dračí magie založené na asijské astrologii zahrnují dva druhy schopností: šerm a magii. Eon spolu se svým mistrem doufá, že bude vybrán jako dračí oko – učedník jednoho ze dvanácti energetických draků štěstěny.
Avšak Eon má nebezpečné tajemství. Ve skutečnosti je to Eona, šestnáctiletá dívka, která studuje v přestrojení, aby se mohla stát dračím okem. Neboť ženám je dračí magie zapovězená. Kdyby někdo zjistil, co skrývá, čekala by ji jistá smrt.
Když začne hrozit, že její tajemství vyjde na světlo, octne se dívka se svými přáteli ve vážném nebezpečí uprostřed vražedného boje o císařský trůn. Eona musí najít sílu a vnitřní schopnosti, aby mohla bojovat proti těm, kdo jí chtějí vzít nejen její magii, ale i život.

• • • 

O dracích moc často nečtu, ale hodně mě to láká, a proto už jsem několik měsíců měla zálusk právě na tuto knihu. Na goodreads má celkem vysoké hodnocení, obálka je dokonalá a taky mě zaujalo, do jakého prostředí je příběh zasazen. Říkala jsem si, že tohle si musím přečíst, jakožto správný fanoušek dračích příběhů.

Mé prvotní nadšení z knihy po pár stránkách začínalo slábnout, což mě opravdu hodně mrzelo, protože jsem měla poměrně vysoká očekávání a nechtěla jsem to hned na začátku vzdát. Přiznávám, že první polovina knihy mě vůbec nebavila a bylo to hlavně kvůli dlouhým, nezáživným popisům. Alespoň mně tedy přišlo, že jich tam bylo zbytečně moc a kdyby jich autorka pár vynechala, vůbec by to knize neuškodilo. Ale zvědavost pro to, co bude následovat mi nedovolila knížku odložit a byla jsem hodně překvapená, jak se za polovinou všechno změnilo - a to nemyslím jen okolnosti v knize, ale především můj pohled na ni. Nudné pasáže a zdlouhavé popisy vystřídala akce (přiznejme si, ta vždycky téměř vždy dokáže aspoň zčásti příběh zachránit). Nebudu lhát, když prozradím, že jsem se od posledních stránek nemohla odlepit.

Hlavní postavou je dívka, Eona, vydávající se za chlapce, aby mohla kandidovat a stát se učněm dračího oka. I přes své zranění tvrdě trénuje, už jen kvůli svému mistrovi, kterého by její eventuální neúspěch přivedl na mizinu. Eona je podle mě sympatická a silná hrdinka, protože přes to všechno, co se jí v životě přihodilo, se nevzdávala a dál usilovala o získání titulu, přestože na ni ostatní kvůli jejímu handicapu pohlíželi skrze prsty.
Co se týče ostatních postav, také jsem si hodně oblíbila Ryka, Eoniina ochránce a přítele, a stejně tak prince Kyga, nastávajícího císaře. Naopak jsem už odpočátku nesnášela Ida, je to takový ten typ, kterému byste nevěřili ani nos mezi očima a ke konci už se mi vyloženě hnusil. Nicméně, charaktery všech postav má autorka promyšlené vskutku dobře, jak kladné tak i ty záporné.

Jedním z důvodů, proč si knihu přečíst, by mohl být i ten, že příběh se staví na základech starověké Číny a Japonska, což je celkem neobvyklé prostředí, tudíž se znatelně liší od většiny ostatních fantasy knih. Mě osobně to hodně nalákalo, protože jsem dosud žádnou knihu odehrávající se právě v Číně či Japonsku nečetla. Jsem opravdu ráda, že jsem měla možnost si Eona přečíst. Sice bych jej nezařadila mezi špičku fantasy literatury, ale přinejmenším vám může nabídnout odpočinkové čtení a samozřejmě útěk do úžasného světa energetických draků.

Knihu bych doporučila, jak už jsem zmiňovala, především všem milovníkům dračích příběhů, obdivovatelům Číny a Japonska a také těm, kteří mohou postrádat romantické scény, protože těch si v této knize opravdu příliš neužijete. Možná to na první pohled (no, spíše prvních pár stran) nevypadá, ale pod obálkou se skrývá vcelku jedinečný příběh, na který jen tak někde nenarazíte a už jen to je důvod, proč byste této knize mohli věnovat svůj čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat