středa 28. prosince 2011

Percy Jackson, Zloděj blesku - R. Riordan (recenze)

Autor: Rick Riordan
Žánr: fantasy
Série: Percy Jackson
Díl: první
Originální název: Percy Jackson: The Lightning Thief
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2009
Anotace:
Bohové z Olympu se bouří! Dvanáctiletého kluka Percyho Jacksona čeká vyhazov ze školy a další trampoty na sebe nenechávají dlouho čekat. Najednou kolem něj začínají ožívat bytosti ze starých řeckých bájí. Z učitelky matematiky je rázem krvelačná příšera, z Percyho kamaráda se vyklube satyr a jeho otec je jedním z olympských bohů. Většina z nich má na Percyho spadeno, podezírají ho z krádeže blesku - mocné zbraně nejvyššího boha Dia. Percy a jeho přátelé mají jen 10 dní na to, aby blesk našli a vrátili, uklidnili náladu na Olympu a zabránili osudné válce bohů. K úspěchu výpravy ale nestačí jenom chytit pravého zloděje...

• • •

Hlavním hrdinou knihy je dvanáctiletý Percy Jackson, problémový chlapec trpící dyslexií. Percy vede docela normální život do doby, než zjistí, že je polobohem. Ale co to vlastně znamená být polobohem? Děti napůl bozi a napůl lidé to nemají jednoduché, protože v normálním životě tak trochu vyčnívají díky svým neobvyklým schopnostem. Percy až do svých dvanácti let ani zdaleka netušil, co je ve skutečnosti zač a že řečtí bohové opravdu existují, dokonce že je synem jednoho z nich - Poseidóna, boha moře. To by vysvětlovalo, proč je Percy schopen trávit tolik času pod vodou bez jediného nádechu a jaktože se mu ve slovech psané starořečtinou automaticky přehodí písmenka a on je bez problému přečte.

Když zmizí Diův blesk, automaticky je z krádeže podezírán Percy Jackson, který má před sebou těžký úkol, i když vůbec nechápe, proč si Die myslí, že blesk vzal právě on. Vždyť ani neví, jak ten blesk vypadá! Nicméně Percy musí dokázat, že blesk neukradl a musí ho najít do letního slunovratu, aby zabránil válce bohů. Tak se tedy s Annabeth, dcerou bohyně Athény, (se kterou se seznámil na Vrchu polokrevných, což je v podstatě takový tábor, útočiště pro polobohy), a nejlepším kamarádem Groverem, který jak se později ukáže je satyr, vydává na nebezpečnou výpravu do podsvětí, aby zachránil svou matku a přinesl ztracený blesk zpátky na Olymp.

Série o Percy Jacksonovi získala mnoho ocenění po celém světě. Jde o vskutku velice povedený příběh pro mladé čtenáře, který jistojistě dokáže zaujmout i ty větší, avšak ti sečtělejší jej musí brát trochu s rezervou. Styl, jakým je kniha napsaná je opravdu hodně jednoduchý a náročnějšího čtenáře by mohl nudit. Děj je poněkud předvídatelný, ale to vůbec nevadí, protože příběhu nechybí velká dávka vtipu a navíc je velmi čtivý. Další věc, která je na knize skvělá je ta, že si během čtení nejenže užijete spoustu zábavy a dobrodružství společně s hlavními hrdiny, ale taky se něco přiučíte, nebo si přinejmenším osvěžíte řeckou mytologii.
I když už nejsem dítě, knihu jsem si velmi užila a vůbec mi nevadilo, že místy byl příběh opravdu hodně jednoduchý. Docela mě mrzí, že jsem knížku neobjevila dříve, protože jsem si jistá, že třeba v deseti letech bych si ji dokázala mnohem víc užít a určitě bych z ní byla víc nadšená, ale i tak se mi moc líbila. 
Knihu bych doporučila tomu, kdo hledá oddychové čtení, má rád fantasy i řeckou mytologii a hlavně těm, kteří se u knížek rádi pobaví.

Tímto děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat