úterý 12. července 2011

Město z kostí - C. Clare (recenze

Autor: Cassandra Clare
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2009
Počet stran: 416

Anotace:
Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů…

Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.

Recenze může obsahovat spoilery, ale vždy je na ně předem upozorněno, takže případnému budoucímu čtenáři nezkazí dojem z knihy.

Zásluhu na tom, proč jsem si knihu pořídila mají tentokrát opravdu jen skvělé ohlasy, které jsem na ni četla. Kdybych ji totiž zahlédla v knihkupectví, s největší pravděpodobností bych ji nikdy nevzala do ruky. Doteď nemůžu pochopit, proč se MF rozhodla předělat ten krásný originální cover na neuvěřitelně odrazující a kýčovitou obálku. To je totiž jediné obrovské mínus, které jsem na knize našla. Škoda, že odradí tolik případných čtenářů. Ale dost o nevyvedené obálce. Mnohem důležitější je to, jaká je kniha uvnitř a já mohu zaručit, že se u ní nebudete nudit! Pohltí vás stejně jako mě a nebudete ji chtít odložit, protože s každou další kapitolou se objeví nový nevyřešený případ, jenž vás nenechá v klidu a musíte číst dál, dokud se nedozvíte, jak to nakonec dopadne. V této fantasy, které Cassandra vytvořila, si přijde na své každý milovník tohoto žánru. Není nouze o nadpřirozené bytosti všeho druhu; upíry, démony, vlkodlaky... ale hlavními aktéry příběhu jsou takzvaní lovci stínů, kteří chrání svět před démony. 

Stručný děj
Hlavní hrdinkou je Clary Frayová, patnáctiletá dívka, které se po návštěvě klubu Pandemonium změní život. Stává se svědkem vraždy, kterou spáchají tři mladí lidé, a později se dozvídá, že to nebyli jen tak obyčejní lidé. Setkává se s mladými lovci stínů - Jacem, Alekem a Isabellou. Postupně se dozvídá co jsou zač, co je jejich úkolem a přemýšlí, proč ona, jako jediná z "civilů" je vidí. 
Když démon unese její matku neznámo kam, Clary se snaží se zjistit víc o její minulosti, to, kým vlastně je. Ukáže se, že má v mysli nějaký blok, kvůli němuž si nemůže vzpomenout na svůj předchozí život, ale je odhodlaná zjistit pravdu.  A tak se s pomocí svého přítele Simona a lovců stínů vydává najít matku a netuší, že tím nalezne i pravdu o své minulosti a o minulosti jejího (-POZOR NÁSLEDUJE SPOILER-) znovunalezeného bratra, jímž je k jejímu překvapení jeden z lovců stínů - Jace, a o kterém si její matka tak dlouhou dobu myslela, že je mrtvý. Dozvídá se také o svém skutečném otci a o tom, proč ji matka nechala vymazat vzpomínky, když byla malá a proč ji celý život lhala a tajila před ní svět, který podle ní až dosud existoval jen v knížkách a filmech...


A shrnutí? Jak už jsem psala výše, každý milovník fantasy žánru určitě nebude zklamaný. Tohle je totiž příběh nejen čtivě a poutavě napsaný, ale i dobře promyšlený a nikdy nevíte, s čím na vás autroka v další kapitole přijde a čím překvapí. 

Moje hodnocení: 5/5

1 komentář:

  1. Recenziu čítať nebudem aby som si to nespoilerovala, ale knihu si plánujem prečítať. :)

    OdpovědětVymazat