čtvrtek 25. srpna 2011

Když uvěříš - Jessica Inclán (recenze)

Autor: Jessica Inclán
Žánr: fantasy, román
Série: The Believe Trilogy
Díl: první
Originální název: When You Believe
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2011

Anotace:
Příběh magické vášně. Přísahali, že budou chránit svět lidí, ale ani jim se nevyhýbá láska. Croyants des Trois se představují… Sariel, Rufus a Felix, tři bratři nadaní magickou mocí, nad nimiž dokáže zvítězit jen nejmocnější kouzlo na světě – láska. „Místnosti i dveře se ztrácejí. Umíš se převléct – aniž by ses převlékl. Lidi mluví o tom, jak někoho rozřežou. Přestávám klást otázky, protože tobě stačí číst mi myšlenky.“ „Jsem telepat,“ jednoduše odvětil Sariel. Miranda není v životě spokojená: nemá štěstí v lásce, jako by stále žila ve stínu své krásnější a úspěšnější sestry, a hlavně si připadá „jiná“ než všichni kolem ní. Všechno se ale dramaticky změní, když se po úprku o život před třemi násilníky ocitne uprostřed lidí, o jejichž existenci vůbec neměla tušení. Croyants des Trois…Kdo jsou tihle tajemní, mimořádnými schopnostmi obdaření „věřící“ v kápích a čemu to vlastně věří? A kdo je její smutný zachránce, zázračný léčitel a telepat Sariel s podmanivýma jantarovýma očima a záhadnou minulostí? Příběh svou magickou mocí přenese čtenáře do světa vášnivé lásky, nesmiřitelné nenávisti i urputného boje s mocnostmi zla.

• • • 

Recenze obsahuje spoilery!

Všechno začalo tím, když pronásledovaná Miranda vpadla na shromáždění podivného spolku v zapadlém nočním baru. Kromě podezřele vyhlížejících lidech v kápích její pozornost okamžitě upoutal muž s delšími černými vlasy a zlatýma očima, který nezúčastněně seděl stranou. Zpočátku si Miranda myslela, že se jedná o shromáždění nějaké sekty, či podobné skupiny. Když se ale ocitá v bytě toho muže sedícího v koutě, jehož jméno je Sariel, který ji tam přenesl pouhou myšlenkou a vyléčil ji zraněný kotník, myslí si, že je pouhým výplodem její fantazie. Že se jí to jen zdá. Postupně se však dozvídá, že Sariel ani lidé v kápích nejsou žádní přízraci, nýbrž Croyanti, čarodějové a čarodějky ovládající nadpřirozené schopnosti pomocí nichž se snaží chránit svět. Dokáží například léčit pouhým dotykem, kominukovat prostřednitcvím svých myšlenek, anebo přemisťovat se pouze myšlenkou na určitý cíl. A potom je tu také svět Moyenů, obyčejných lidí, kteří o Croyantech a magii neví vůbec nic a mezi něž patří Miranda. 









Když se do sebe Miranda se Sarielem zamilují, osud jim ani zdaleka nepřeje a Sariel je kvůli Mirandině bezpečí nucen vzít ji veškeré jejich společné vzpomínky. Croyanti se totiž připravují na bitvu s mocným Quianem, který usiluje o vládu nad světem. Z nějakého důvodu si však Miranda pamatuje vše, co se Sarielem prožila a rozhodne se ho najít. Podaří se jí to, ale vůbec netuší, proč Sariel přestírá, že ji nezná a že ji nikdy neviděl. Nebo to nepředstírá? Vzal mu někdo vzpomínky na ni tak, jako se to pokoušel udělat ji?

Miranda má pocit, že se jí všechno hroutí a aby toho nebylo málo, dozvídá se od své sestry Viv pravdu o svém životě - je totiž adoptovaná. Později se ale ukáže, že se tím mnohé vysvětluje. Například to, že dokáže stejně jako Croyanti, komunikovat myšlenkami, anebo že se pouhou myšlenkou dokáže přemístit.
Bude však boj s Quianem a jeho spojenkyní Kallisto, jež kdysi Sarielovi velmi ublížila, úspěšný? Všichni se spoléhají na Mirandiny nově objevené schopnosti, díky nimž mají větší šance uspět...

Hodnocení:
Tato kniha se mi docela líbila. Nikdy jsem nic podobného nečetla, takže pro mě to bylo něco nového, čehož si cením. Svět mocných Croyantů a nicnetušících Moyenů se mi líbil. Zdá se, že mi odpočinek od vlkodlaků, upírů, démonů a podobných bytostí prospěl. Námět byl dobrý a četlo se to opravdu hezky. Sice to není kniha, ze které bych byla naprosto nadšená, ale pokračování si ráda přečtu.

~ Anotace: bux.cz
~ Hodnotící hvězdičky by VeEee
Touto cestou bych ráda poděkovala nakladatelství Metafora za poskytnutý recenzní výtisk. Knihu lze objednat na jejich stránkách.

2 komentáře:

  1. Zrovna teď tuhle knihu čtu, jse asi u 5.kapitoly.Líbí se mi jak se příběh rozvíjí a tsky propojení s historií dává reálnost.Jen je to trochu červenější knihovna než jsem zvyklá :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To máš pravdu :-) Taky jsem dospělá, tak mi to nevadí :-)Jen je to pro mě novinky :-)

    OdpovědětVymazat